Erityisopettajien pienryhmät
Varhaiskasvatuksen erityisopettajan pienryhmät
Varhaiskasvatuksen erityisopettajat (veo) sekä kieli- ja kulttuuriopettaja tekevät lapsiryhmien kanssa tiivistä yhteistyötä ja yksi yhteistyön muoto on pienryhmät. Pienryhmässä on yleensä 1-5 lasta. Pienryhmälle asetetaan tavoitteet, jotka riippuvat siitä millaisia asioita pienryhmällä halutaan tukea. Lapset valikoituvat ryhmään arvioinnin (käytössä saattaa olla arviointilomake) ja lapsesta tehtyjen havaintojen pohjalta. Pienryhmään valitaan lapset yhteistyössä ryhmän työntekijöitten, huoltajien ja erityisopettajien kanssa. Pienryhmää pidetään yleensä 6-10 kerran jaksossa. Erityistyöntekijät tai ryhmän aikuiset infoavat huoltajia pienryhmän aloittaessa- kertovat hiukan ryhmän toiminnasta ja kestosta. Pienryhmän loputtua lapsen edistyminen arvioidaan ja tästä keskustellaan tiimin kanssa. Veo kirjaa tavoitteet ja arvioinnin Wilmaan lapsen vasuun, josta nämä asiat ovat myös huoltajien luettavissa.
Esimerkkejä pienryhmistä
Pienryhmissä voidaan tukea esimerkiksi kielellisiä - , matemaattisia - , kaveri- tai tunnetaitoja. Erityistyöntekijöillä on apunaan paljon valmiita materiaaleja joita he voivat hyödyntää näissä pienryhmissä. Jokainen työntekijä hyödyntää myös omia vahvuuksiaan.
Kielellisten taitojen tukeminen - Näissä pienryhmissä harjoitellaan esim. suun motoriikkaa, sanastoa tai tuetaan suomen kielen oppimista. Esimerkkejä käytetyistä materiaaleista on mm. Manu-materiaali, Roihusten Arki ja Roihusten matkassa, Kili (Kieli- ja liikunta) sekä erilaiset suujumppamateriaalit.
Kaveri- ja tunnetaidot - Nämä taidot ovat tärkeitä oppia jo pienestä pitäen. Isommassa ryhmässä toimiminen voi olla joillekin lapsille haasteellista ja siksi näitä taitoja on hyvä harjoitella pienemmässä porukassa. Tunnetaitoihin on tullut viime vuosina paljon erilaista materiaalia joita hyödynnetään arjessa. Esimerkkejä materiaaleista ja käytetyistä menetelmistä on mm. Kuttu (kuvin tuettu leikki), Tunnetaitoryhmät, vuorovaikutusleikki-ryhmät.
Matemaattiset taidot - Matematiikan taitoja harjoitellaan paljon ryhmän arjessa eri menetelmin. Jos lapsella on tarvetta harjoitella näitä asioita vielä enemmän, voidaan näitä harjoitella pienryhmässä erilaisten leikkien ja pelien muodossa, ja yleensä vasta esiopetusvuoden aikana. Mm. Lukimat sivustollla on paljon tietoa matemaattisiin taitoihin liittyen kuin myös joitain harjoituksia.
Käytössä olevia arviointimenetelmiä
Veo:n pienryhmät perustuvat lapsen kanssa työskentelevien tekemiin havainnointeihin ja arviointeihin lapsen kehityksestä. Apuna saatetaan käyttää myös joitain valmiita kartoituksia. Huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö on tässä kohtaa erittäin tärkeää, he ovat lapsensa asiantuntijoita.
Satulaivassa käytössä olevia arviointimenetelmiä ovat mm:
- Kettu-testi - puheen ja kielenkehityksen arviointimenetelmä (3-4-vuotiaat)
- Lumiukko - testi - 5 vuotiaan puheseula
- Lukiva - lukivalmiuksien arviointimenetelmä 4-5 vuotiaille. Tämä tehdään kaikille 5 vuotiaille.
- Roihusten eväsretki - vieras- ja monikielisten suomen kielen arviointiin-
- Kielipeda- työväline - tämä on Wilmassa oleva työkalu, jolla arvioidaan S2 lasten kielitasoa (näkyy lapsen vasussa)
- Esiopetuksessa: Boehm (käsitteet), Lukimat (matematiikka/kieli), Kummi 3 (luki- ja kirjoitusvalmiudet) sekä tarvittaessa Mavalka (matematiikka)