Varhaiserityiskasvatus

Varhaiskasvatuksen erityisopettaja (=veo) työskentelee tiiviissä yhteistyössä lapsiryhmien henkilöstön ja päiväkodin johtajan kanssa. Myös yhteistyö huoltajien kanssa on erittäin tärkeää. Huoltajat voivat aina halutessaan olla yhteydessä veo:n. Satulaivassa on sovittu että veo osallistuu tarvittaessa vanhempainiltoihin ja lasten vasukeskusteluihin. Veo osallistuu myös pääsääntöisesti aina lasten verkostopalavereihin, joissa mietitään lasta koskevia tuen asioita. 

Varhaiskasvatuksen erityisopettajat

p. 040 671 8400 (Katariina Hovi)

p. 040 358 6132 (Taru Kivelä)

p. 040 536 9630 (Sarri Mäkitalo) - poissa  30.11.2024 asti

p. 040 668 6301 Kieli- ja kulttuuriopettaja / Minna Mökkönen

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@edu.taipalsaari.fi 

Lapsen tuki rakentuu erilaisista tukimuodoista ja tukipalveluista. Tuki muodostuu kolmitasoisesti.

Tavoitteena on että henkilöstö ja huoltajat tunnistavat tuen tarpeen mahdollisimman varhain ja lapselle pystytään järjestämään hänen hyvinvointiaan ja oppimistaan edistävä varhaiskasvatusympäristö heti tuen tarpeen ilmettyä.

Kaikilla tuen tasoilla (yleinen, tehostettu, erityinen) tavoitteemme on keskustella aktiivisesti huoltajien kanssa lasta koskevista asioista ja suunnitella tukea yhdessä lapsen arjen tilainteisiin. Tuen tavoitteena on taata jokaisen lapsen osallisuus ja yhteenkuuluvuuden kokemus varhaiskasvatuksessa. Sekä huoltajilla että lapsilla on oikeus osallistua tuen suunnitteluun ja arviointiin. Lapsi voi siirtyä tuen tasolta toiselle milloin tahansa. Tämä edellyttää aina yhteistä keskustelua lapsen huoltajien kanssa .

Kaikki varhaiskasvatukseen osallistuvat lapset saavat yleistä tukea omassa ryhmässään. Tämä tarkoittaa ryhmässä toteutettavaa suunnitelmallista pedagogiikkaa. Tehostettu tuki tarkoittaa että lapselle suunnitellaan säännöllisempää tukea ja/tai samanaikaisesti useampia eri tukimuotoja. Tehostettu tuki voi sisältää osa-aikaista erityisopetusta. Tämä järjestetään  yksilö-, pienryhmä-, yhteis- tai samanaikaisopetuksena. Erityinen tuki toteutuu lapsiryhmän arjen tilanteissa. Varhaiskasvatuksen erityisopettaja on osaltaan tukemassa pedagogiikkaa.

Minua huolestuttaa lapseni tilanne - kuinka toimin?

Heti jos sinulla herää huoli jostain lapseesi liittyvästä asiasta niin ole yhteydessä pienellä kynnyksellä ryhmän opettajaan, varhaiskasvatuksen erityisopettajaan tai päiväkodin johtajaan .

Yleisiä periaatteita:


Tietojen siirtyminen lapsen vaihtaessa ryhmää:

Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja koulun alkaessa sekä ryhmän vaihtuessa tai muissa siirtymävaiheissa tuen jatkuvuudesta huolehditaan. Tiedon siirtymisestä seuraavaan paikkaan vastaa lapsen oman ryhmän varhaiskasvatuksen opettaja. Lapsen siirtyessä järjestetään  siirtokeskustelu, jossa myös lapsi ja  lapsen huoltajat voivat olla läsnä. Tässä keskustelussa arvioidaan mm. lapsen tuen tarvetta. Tilanteesta riippuen mukaan voidaan kutsua myös varhaiskasvatuksen erityisopettaja tai muita asiantuntijoita. 




Tuen viitekehys

Tuen prosessi